Klima og vær på Tenerife

Vær
'Palm Tree - Tenerife - Canary Islands - Holiday. By Thomas Tolkien' - Tenerife
'Palm Tree - Tenerife - Canary Islands - Holiday. By Thomas Tolkien' - Attribution: Thomas Tolkien

Tenerife er kjent som `øyen der det alltid er vår`, takket være dets behagelige varme klima. Øyen er delt inn i to mikroklimaer; i nord er det generelt kjøligere og fuktigere enn i det tørre, solfylte sør. Været er generelt relativt forutsigbart- tenk deg lange varme dager og korte milde netter- så du slipper å konstant sjekke værmeldingen når du er her.

Den beste tiden å besøke Tenerife er enten rett før eller rett etter sommeren, så begynnelsen av juni eller september. På disse tidene er vær og sjøtemperaturene behagelig varme uten å være for varme. Overskyede dager og nedbør er også veldig uvanlig i disse månedene, med nesten garantert solskinn og klar himmel.

Nord på øyen er gjennomsnittstemperaturen rundt 20°C for hele året. Den kaldeste måneden er januar, når temperaturer kan gå ned i så lite som 12°C. Om vinteren er det ganske vanlig med overskyete dager, i likhet med nedbør som vanligvis kommer i styrtregn som generelt varer rundt ti minutter. Dersom du besøker om vinteren, bør du vurdere å pakke noen varme gensere og vanntett tøy.

På den annen side er årets varmeste måneder august og september, når temperaturer regelmessig kommer opp i 30°C. Om sommeren er skyer og nedbør nesten uhørt, og klar himmel og solskinn er normen. Dersom du besøker om sommeren, bør du definitivt ta med deg løse klær og massevis av solkrem.

Den varme sjøtemperaturen gjennom hele året betyr at du kan nyte en dukkert i havet uansett hvilken måned du er på besøk. September og oktober har de varmeste sjøtemperaturene, på rundt 24°C, mens februar og mars har de kaldeste sjøtemperaturene på 20°C, som er fortsatt er mer enn varmt nok for en svømmetur.

Selv om calimaer ikke er like vanlige nord på Tenerife som i sør, kan de likevel skje når som helst. En calima er en varm og støvfylt værperiode skapt av sandstormer som blåser over fra den afrikanske vestkysten. En calima kan vare i alt fra en dag til en uke og karakteriseres av varme temperaturer, tørr luft og liten sikt.

Sør på Tenerife er det mye varmer med gjennomsnittstemperaturer rundt 24°C. De kaldeste månedene i januar og februar, med temperaturer nede på 18°C. Akkurat som nord på øyen er det ganske vanlig med tåkete perioder om vinteren, selv om de vanligvis bare varer et par timer før solen skinner gjennom. Kraftig regnfall er vanlig mellom november og februar, men de er også kortvarige og varer sjelden mer enn ti minutter.

August og september er de varmeste månedene å besøke sør, når temperaturen kan komme opp i stekende 40°C, eller enda høyere hvis det er en calima. Fra juni til september er det sjelden man ser skyer, og regn er enda mer uvanlig.

De gjennomsnittlige sjøtemperaturene i sør er ikke ulike de i nord; de varmeste månedene å ta seg en dukkert er september og oktober. Februar og mars er de kjøligste periodene å dykke ut i vannet.

Uansett hvordan været er når du er på Tenerife, så finner du alltid massevis av ting å se og gjøre. Varme, solfylte dager er perfekte til å dra på stranden eller i vannparken, mens kjølige, overskyete dager er ideelle for gåturer eller å besøke dyrehagen.